In de media: Recensie “You’re The Top” – AD

You’re The Top: uiterst intieme musical

Vier sterren van de vijf. 

De Amerikaanse componist en songwriter Cole Porter (1891-1964) genoot niet alleen naam en faam als een van de grote contribuanten aan het Great American Songbook, zijn extraverte levenswandel leverde hem evenzeer een legendarische reputatie op. De musical You’re The Top (naar een van Porters liedjes) vertelt het levensverhaal van de man die evergreens als Night and day, I get a kick out of you en I’ve got you under my skin schreef. Klassiekers die werden vertolkt door groten der aarde als Frank Sinatra, Sarah Vaughan en, recenter, Bryan Ferry en Rod Stewart.

De musical was in 1995, met Willem Nijholt als Porter, al in Nederland en pakt, nu in de regie van Gijs de Lange, het leven van Porter op in 1958 als hij zich in een rolstoel voortbeweegt door de val van een paard, waarbij hij beide benen verbrijzelde. In zijn nadagen blikt Porter terug met de hoofdrolspelers uit zijn bewogen leven: zijn vrouw Linda, met wie de homoseksuele Porter een verstandshuwelijk sloot en zijn hartsvriend, de al even extraordinaire acteur Monty Woolley.

Die herinneringen zijn doorspekt met Porters songs, die tekstueel vaak subtiel verwijzen naar de verschillende fases uit diens leven. De rol van Porter stond bovenaan de verlanglijst van Paul Groot en in You’re The Top bewijst hij waarom. Hij speelt en zingt Porter met grote passie, die een grote gulzigheid verraadt.

Daarbij weet hij twee geweldige medespelers aan zijn zijde. Marjolein Keuning speelt zijn schatrijke, mondaine echtgenote met flair en distinctie. Marcel Jonker maakt van zijn vertrouweling een verrukkelijke (vocale) vertolking.

Heel de productie ademt, mede dankzij een geolied dans- en zangensemble en een liveorkest dat de swing van Porter met liefde en vakmanschap verklankt, de sfeer van het decadente interbellum in Hollywood en op Broadway. Tegen dat decor vertolkt Groot een Porter van vlees en bloed: ijdel, geestig, begaafd, maar ook vol misantropie en woede. Het maakt You’re The Top tot een uiterst intieme musical die in zang, dans en spel tot Porters bittere einde boeit.

Auteur: Arno Gelder

Bron: de site van het AD 26 januari