In de media: “Een orkest als een borrelende jacuzzi”

Uit De Gelderlander van vandaag:

Een orkest als een borrelende jacuzzi

Acteur Paul Groot heeft na de laatste aflevering van Koefnoen televisie even vaarwel gezegd en legt zich helemaal toe op het theater. Zijn nieuwste productie is de musical A Little Night Music, samen met de Nederlandse Reisopera en Het Gelders Orkest.

Met A Little Night Music brengt de Reisopera opnieuw een musical van librettist en componist Stephen Sondheim in de originele (Engelse) taal op de planken, na Sweeney Todd (2014). Het stuk wordt omschreven als een ‘gelaagde muzikale zedenkomedie over de seksuele stoelendans van vier koppels’. Paul Groot kruipt in de huid van de gerespecteerde advocaat Fredrik Egerman, die getrouwd is met de 18-jarige maagdelijke Anne.

Wat maakt deze musical voor jou zo bijzonder?

,,Sondheim heeft geprobeerd het genre te vernieuwen. Toen A Little Night Music in 1973 op Broadway werd opgevoerd, was dat de eerste musical met klassieke invloeden. Je hoort dat duidelijk terug in de muziek. Veel walsen en andere driekwartsmaten. Het neigt een beetje naar kameropera.”

Kende je dit stuk al voordat je deze rol kreeg?

“Jazeker! In mijn studententijd heb ik als regie- assistent en rekwisiteur meegewerkt aan A Little Night Music in het oude De La Mar in Amsterdam. Dat moet eind jaren 80 zijn geweest. Het was totaal anders dan de musicals die ik kende. Een openbaring. De muziek en teksten zijn me altijd bijgebleven, ik heb zelfs de cassettebandjes nog.”

Je speelt samen met een vijftigkoppig orkest en klassiek geschoolde zangers.

“Dat maakt het extra bijzonder. In musicals zie je steeds vaker een kleine orkestbezetting of muziek op band. Dit orkest… tja, een warm bad is eigenlijk te zacht uitgedrukt. Het is een borrelende jacuzzi! Je schrikt bijna van de massaliteit van het geluid. En als de klarinet de eerste tonen van Send in the clowns aanheft, kruipt het kippenvel over je rug.”

Is het een moeilijke musical?

“Het is een show met klassieke zangers die moeten acteren, en met musicalacteurs die klassiek zingen. Ik sta dus naast enorme stemmen, zoals sopraan Laetitia Gerards. Het betekent dat ik bijvoorbeeld de noten wat langer moet aanhouden, maar dat gaat prima hoor.”
In welke theaterproducties zien we je de komende tijd nog meer?

“We gaan met Koefnoen het land in. Verder speel ik de rol van kroegbaas Kootje de Beer in ’t Schaep met de 5 Pooten, afwisselend met Jeroen van Koningsbrugge en Remko Vrijdag. Heerlijk, die liedjes van Harry Bannink.”

ALNM 30 maart, Stadstheater Arnhem.